Sandra Kastfelt: "Den tidlige kristendom i billeder" - 1. del

Tirsdag d. 14. marts 2023, Kl. 19:00 til kl. 21:00
Fri entré

I kristendommens tidligste tid blev der skrevet breve, salmer, prædikener og evangelier, men først omkring år 200 kom en billedverden langsomt frem som enkle dekorationer på personlige brugsgenstande som ringe, skåle og olielamper. De kristne overtog motiver fra samtidens mangfoldige billedunivers som fugle og hyrder, skibe, fisk og små figurer af personer med armene løftet i bøn. Elskede motiver fik en ny og dybere mening og blev til trosbilleder. Efterhånden blev de dekorative småmotiver til udsmykninger på gravvægge og i de ældste kirkerum, og i midten af 200-talet dukkede de første spæde billeder af Jesus op dybt i katakombernes fugtige mørke. Da kejser Konstantin i det tidlige 300-tal gjorde kristendommen til en anerkendt religion, var en rig billedverden klar til at blomstre i 300-tallets store kirkebyggerier.

Sandra Kastfelt er sognepræst i Mariendal Kirke på Frederiksberg og BA i kunsthistorie. Hun har gennem mange år rejst i Middelhavslandene og opsøgt steder, udgravninger, kirker og museer for at finde sporene efter den ældste kristne billedverden. I marts 2020 udkom hendes bog ”Den tidlige kristne billedverden”, og hun vil i sit foredrag tage os med på en rejse i ord og billeder tilbage til den tid, da den kristne tro var helt ny, og de første kristne trosbilleder så dagens lys.